Blog wethouder | ‘Ode aan het klootjesvolk’

Beste GBR-vrienden,

Zoals voorspeld is de hittegolf nu echt begonnen. Ik hoop dat jullie allemaal de nodige verkoeling kunnen vinden en vooral ook ontspanning. Zelf ben ik niet goed bestand tegen de hitte. Na een paar minuten in de zon, zoek ik graag een koel plekje in de schaduw op – het liefst met een koud drankje én een goed boek. Omdat ik vaak geneigd ben alleen politieke en historische boeken te verslinden koopt mijn vrouw voor de vakantie altijd een wat meer ‘luchtiger’ boek om te lezen. Dit jaar had ze de biografie van Wesley Sneijder, geschreven door Kees Jansma, gegeven. Daarnaast de nieuwste roman van Oek de Jong ‘Zwarte Schuur’ wat ik een absolute aanrader is.

Deze week ben ik begonnen met ‘Ode aan het klootjesvolk’ van historicus Coos Huijsen, oud-Kamerlid van het CHU en later ook lange tijd actief voor de PvdA. In dit boek beschrijft hoe ‘de elite’ geen oog meer heeft voor de belevingswereld van ‘de gewone man’. Hierdoor zijn de meer traditionele partijen hun natuurlijke achterban kwijtgeraakt die voor een groot deel hun toevlucht heeft gezocht bij meer populistische partijen. In de stelling dat populisme het grote gevaar van onze tijd is ziet Huijsen vooral een excuus van ‘de elite’ om niet aan zelfreflectie te doen. Volgens Huijsen is er een herwaardering nodig van het begrip solidariteit, gelijkheid en gelijkwaardigheid. Het boek van Huijsen is ook een pleidooi voor dienstbaarheid aan de samenleving. Oftewel werken in het belang van diezelfde samenleving, doen wat nodig is. Een belangrijk moment om te definiëren wat dat is op lokaal niveau is het vaststellen van een begroting.

En dat gaat in Rijswijk, net als in alle andere gemeenten in Nederland, dit jaar bijzonder moeilijk worden. Bijzonder, omdat het water gemeenten aan de lippen staat. Gemeenten krijgen structureel te weinig geld van het Rijk voor zaken als jeugdhulp en Wmo en moeten daarom enorm bezuinigen, lasten verhogen en/of een greep doen in hun reserves. De financiële gevolgen van de Coronacrisis komen daar nog bij. De rek is er uit bij gemeenten. Samen met de wethouders financiën van Haaglanden gemeenten heb ik minister Ollongren een stevige brief gestuurd dat wij zonder reële compensatie niet meer zullen toekomen aan de investeringen die nodig zijn voor onze inwoners en ondernemers. Aangezien het erop lijkt dat we van het kabinet weinig te verwachten hebben, hebben we met dezelfde wethouders een oproep gedaan aan de VNG om de druk op het kabinet fors te verhogen en – indien nodig – vergaande acties te ondernemen.

We willen namelijk blijven bouwen aan sociaal, veilig en toekomstbestendig Rijswijk. Een stad waar het voor eenieder fijn en gezond wonen, werken en verblijven is. Ik heb het boek  van Huijsen nog niet uit, maar ik kan het iedereen aanraden te lezen. Wellicht kunnen we op een later moment over het boek met elkaar van gedachten te wisselen.

Fijne zomer verder en hopelijk tot snel!